Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Musztardowy-sos-vinaigrette
Musztardowy sos vinaigrette
Dość ostry, charakterystyczny w smaku sos do sałaty jest hymnem śpiewanym na cześć musztardy z Dijon. Podajemy go do sałat dość twardych, jak cykoria, endywia lub sałata lodowa.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia: Francja - Burgundia
Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 łyżki najlepszej musztardy z Dijon
2 łyżki czerwonego octu winnego
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Opis przyrządzania:
Musztardę i ocet mieszamy w miseczce. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Dodajemy łyżkę gorącej wody i mieszamy, aż sól się rozpuści. Cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas mieszając, najlepiej ręcznym mikserem. Sosem polewamy sałatę i podajemy natychmiast.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024