Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-wedzonego-lososia-i-krewetek

Mus z wędzonego łososia i krewetek

Ekspresowa elegancka przystawka z zaledwie pięciu składników. Jeśli mamy wszystko w domu, możemy to danie zrobić nawet wtedy, gdy goście pukają już do drzwi. Mus podajemy z grzankami Melba lub z crostini.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g wędzonego łososia
cytryna
200 ml gęstej śmietany
200 g małych ugotowanych krewetek
50 g czerwonego kawiorku
świeży koperek

Opis przyrządzania:
Wędzonego łososia kroimy w kawałki, usuwając ewentualne ości. Wkładamy rybę do malaksera i miksujemy kilka chwil, aż łosoś będzie posiekany, ale jeszcze nie będzie miał postaci piure. Dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i śmietanę i miksujemy dalej, aż do konsystencji musu - mniej lub bardziej gładkiego, w zależności od upodobań.
Dodajemy krewetki i kawiorek. Delikatnie mieszamy.
Mus rozkładamy do 8 małych, eleganckich miseczek i wyrównujemy wierzch. Ozdabiamy małą gałązką świeżego koperku i ćwiartką plasterka cytryny ze skórką. Podajemy z crostini lub grzankami Melba.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024