Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-z-bialej-czekolady-z-malinami

Mus z białej czekolady z malinami

A tym razem mus w kolorze białym (z kolorowymi akcentami)...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g czarnej czekolady
100 g malin
200 g białej czekolady
300 ml zimnej śmietanki kremowej
3 białka

Opis przyrządzania:
Czarną czekoladę strugamy nożykiem do obierania warzyw (lub dużym, ostrym nożem) na płatki. Trochę najzgrabniejszych płatków odkładamy do dekoracji, resztę wsypujemy na dno 4 szklanych pucharków, przekładając malinami. Białą czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do żaroodpornej miski. Dodajemy połowę śmietanki (czyli 150 ml) i stawiamy miskę na rondlu z gorącą wodą. Woda powinna ledwo "mrugać", a miska nie może dotykać powierzchni wody. Co jakiś czas mieszamy, a gdy czekolada się zupełnie rozpuści, zdejmujemy miskę z rondla i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Resztę śmietanki z kolei ubijamy na miękką pianę (czyli tyle tylko, by zgęstniała i zaczęła tworzyć stożki - i wystarczy!). Delikatnie, lecz starannie, mieszamy pianę i śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i napełniamy kremem przygotowane pucharki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ale nie na noc, gdyż krem może podejść wodą. Tuż przed podaniem wyjmujemy z lodówki i ozdabiamy odłożoną czarną czekoladą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024