Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mus-czekoladowy
Mus czekoladowy
Jedna z wielu wersji musu z ciemnej czekolady - tym razem z dodatkiem bitej śmietany. Mus ten ma dość zwartą konsystencję, można więc użyć go jako kremu do babeczek lub wypełnić nim upieczoną tartę z kruchego ciasta.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 duże jajka
2 łyżki cukru
200 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki mocnej kawy
4 łyżki masła
szklanka zimnej śmietanki kremowej
orzechy laskowe lub płatki ciemnej czekolady do dekoracji
Opis przyrządzania:
Do garnka o grubym dnie wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Stawiamy garnek na maleńkim ogniu. Jajka z cukrem ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i ciepła. Trzeba uważać, żeby jajka od spodu nie zaczęły się ścinać. Czekoladę łamiemy w kawałki i wkładamy do szklanej miski. Wlewamy kawę. Miskę wstawiamy do kuchenki mikrofalowej na mniej więcej minutę przy pełnej mocy lub stawiamy na garnku z gotującą wodą. Co jakiś czas mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Do gorącej czekolady wkręcamy masło po jednej łyżce na raz, cały czas mieszając, żeby masło dobrze połączyło się z czekoladą. Do ubitych jajek wlewamy czekoladę i ubijamy, aż wszystko razem się połączy - masa opadnie po dodaniu czekolady, ale to nic nie szkodzi. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Delikatnie mieszamy z czekoladową masą i przekładamy do salaterki lub do indywidulnych pucharków. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż mus dobrze zastygnie. Dekorujemy orzeszkiem laskowym lub płatkami ciemnej czekolady.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
PieceOfCake © 2008-2024