W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mule z masłem musztardowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Mule z masłem musztardowym

Nietypowe, bardzo pyszne danie z muli. Najlepsza byłaby musztarda z Meaux, ale dobra, ziarnista musztarda z Dijon też jest tu na miejscu.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 kg świeżych muli
  • 2 szalotki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • listek laurowy
  • 150 g masła
  • 3 łyżki dobrej ziarnistej musztardy

Mule z masłem musztardowym - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Na dużą, głęboką patelnię wlewamy wino, wrzucamy szalotki, natkę i listek laurowy. Kiedy się zagotuje, wrzucamy mule i przykrywamy patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotujemy mule na dużym ogniu przez 5 minut, często potrząsając patelnią. Jeśli większość muli po tym czasie jest już otwarta, patelnię zdejmujemy z ognia. Jeśli nie - gotujemy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wszystkie nadal zamknięte mule wyrzucamy. Mule przekładamy łyżką cedzakową na duży, ogrzany półmisek i trzymamy w cieple (np. w piekarniku). Płyn, który pozostał z gotowania muli, przelewamy przez sitko. Wlewamy do rondelka i stawiamy na sporym ogniu. Gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło po kawałku, ubijając trzepaczką. Każdy następny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez sos. Na koniec dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Sos podgrzewamy chwilę na małym ogniu i gorącym polewamy mule. Podajemy natychmiast!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mule z masłem musztardowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: