Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mule-z-maslem-musztardowym

Mule z masłem musztardowym

Nietypowe, bardzo pyszne danie z muli. Najlepsza byłaby musztarda z Meaux, ale dobra, ziarnista musztarda z Dijon też jest tu na miejscu.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg świeżych muli
2 szalotki
1/2 pęczka natki pietruszki
150 ml białego wytrawnego wina
listek laurowy
150 g masła
3 łyżki dobrej ziarnistej musztardy

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Szalotki obieramy i drobno siekamy. Natkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy. Na dużą, głęboką patelnię wlewamy wino, wrzucamy szalotki, natkę i listek laurowy. Kiedy się zagotuje, wrzucamy mule i przykrywamy patelnię dobrze dopasowaną pokrywką. Gotujemy mule na dużym ogniu przez 5 minut, często potrząsając patelnią. Jeśli większość muli po tym czasie jest już otwarta, patelnię zdejmujemy z ognia. Jeśli nie - gotujemy jeszcze 3 minuty. Po tym czasie wszystkie nadal zamknięte mule wyrzucamy. Mule przekładamy łyżką cedzakową na duży, ogrzany półmisek i trzymamy w cieple (np. w piekarniku). Płyn, który pozostał z gotowania muli, przelewamy przez sitko. Wlewamy do rondelka i stawiamy na sporym ogniu. Gotujemy, aż płyn zredukuje się do połowy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło po kawałku, ubijając trzepaczką. Każdy następny kawałek masła dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzedni zostanie wchłonięty przez sos. Na koniec dodajemy musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Sos podgrzewamy chwilę na małym ogniu i gorącym polewamy mule. Podajemy natychmiast!

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024