W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mule szlachetne, najprostsze

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Mule szlachetne, najprostsze

Mule szlachetne, najprostsze

Najwspanialsze danie dla wielbicieli muli (w tym mnie!) - nic nie zakłóca smaku małży, żaden tłuszcz, żadne warzywa, nic, tylko mule! Do takiego danka wybieramy największe dostępne na rynku egzemplarze, żeby i przyjemność była jak największa!

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • co najmniej 1 kg dużych świeżych muli (oczyszczonych)

Mule szlachetne, najprostsze - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka i starannie myjemy w zimnej wodzie.
Dużą i ciężką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Nagrzewamy ją przez kilka minut, żeby była bardzo gorąca.
Mule osączamy i wrzucamy na patelnię - tyle, żeby leżały na niej w jednej warstwie, resztę zrobimy w drugiej turze.
Lekko zmniejszamy ogień, nadal jednak utrzymując go na dość wysokiej mocy, i podgrzewamy mule, potrząsając co jakiś czas patelnią.
Mule są gotowe, gdy się otworzą, a sok, który z nich wypłynie, niemal wyparuje w zetknięciu z gorącą patelnią.
Mule podajemy na patelni - możemy je oczywiście posolić, a już na pewno (za przeproszeniem) popieprzyć. Możemy też podać jakiś sosik do maczania, typu topione masło czosnkowe z ostrą papryką...
Po zjedzeniu pierwszej porcji patelnię myjemy i całą operację powtarzamy, aż do zużycia wszystkich muli.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mule szlachetne, najprostsze: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Mule szlachetne, najprostsze przepisy:

  • Mule po normandzku
    Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.
  • Mule i vongole z sherry
    Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
  • Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami
    Bardzo smaczna zimowa sałata, która starcza za cały posiłek. Mule są akurat w sezonie, kalmary dostępne są przez cały rok - ciut luksusu nigdy nie zawadzi.
  • Mule z masłem musztardowym
    Nietypowe, bardzo pyszne danie z muli. Najlepsza byłaby musztarda z Meaux, ale dobra, ziarnista musztarda z Dijon też jest tu na miejscu.
  • Escabeche z muli
    Bardzo dobra zakąska pod wino - mule w słodkawej winnej zalewie, z marchewką i kaparami. Podajemy w eleganckich miseczkach, z dużą ilością świeżej, chrupiącej bagietki.


Podziel się linkiem:




Komentarze: