W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mule szlachetne, najprostsze

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Mule szlachetne, najprostsze

Mule szlachetne, najprostsze

Najwspanialsze danie dla wielbicieli muli (w tym mnie!) - nic nie zakłóca smaku małży, żaden tłuszcz, żadne warzywa, nic, tylko mule! Do takiego danka wybieramy największe dostępne na rynku egzemplarze, żeby i przyjemność była jak największa!

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • co najmniej 1 kg dużych świeżych muli (oczyszczonych)

Mule szlachetne, najprostsze - Opis przyrządzania:

Mule wrzucamy do zlewozmywaka i starannie myjemy w zimnej wodzie.
Dużą i ciężką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Nagrzewamy ją przez kilka minut, żeby była bardzo gorąca.
Mule osączamy i wrzucamy na patelnię - tyle, żeby leżały na niej w jednej warstwie, resztę zrobimy w drugiej turze.
Lekko zmniejszamy ogień, nadal jednak utrzymując go na dość wysokiej mocy, i podgrzewamy mule, potrząsając co jakiś czas patelnią.
Mule są gotowe, gdy się otworzą, a sok, który z nich wypłynie, niemal wyparuje w zetknięciu z gorącą patelnią.
Mule podajemy na patelni - możemy je oczywiście posolić, a już na pewno (za przeproszeniem) popieprzyć. Możemy też podać jakiś sosik do maczania, typu topione masło czosnkowe z ostrą papryką...
Po zjedzeniu pierwszej porcji patelnię myjemy i całą operację powtarzamy, aż do zużycia wszystkich muli.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mule szlachetne, najprostsze: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Mule szlachetne, najprostsze przepisy:

  • Mule po normandzku
    Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.
  • Ciepła sałatka z ziemniaków z mulami i kalmarami
    Bardzo smaczna zimowa sałata, która starcza za cały posiłek. Mule są akurat w sezonie, kalmary dostępne są przez cały rok - ciut luksusu nigdy nie zawadzi.
  • Mule z masłem musztardowym
    Nietypowe, bardzo pyszne danie z muli. Najlepsza byłaby musztarda z Meaux, ale dobra, ziarnista musztarda z Dijon też jest tu na miejscu.
  • Escabeche z muli
    Bardzo dobra zakąska pod wino - mule w słodkawej winnej zalewie, z marchewką i kaparami. Podajemy w eleganckich miseczkach, z dużą ilością świeżej, chrupiącej bagietki.
  • Mule duszone z cykorią
    Oryginalne danie, wykorzystujące sztandarowe produkty Płaskiego Kraju - mule i cykorię. Zdecydowanie nie dla kulinarnych konserwatystów, ale poszukiwacze przygód powinni być zadowoleni.


Podziel się linkiem:




Komentarze: