Najwspanialsze danie dla wielbicieli muli (w tym mnie!) - nic nie zakłóca smaku małży, żaden tłuszcz, żadne warzywa, nic, tylko mule! Do takiego danka wybieramy największe dostępne na rynku egzemplarze, żeby i przyjemność była jak największa!
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mule szlachetne, najprostsze - Opis przyrzÄ…dzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka i starannie myjemy w zimnej wodzie.
Dużą i ciężką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Nagrzewamy ją przez kilka minut, żeby była bardzo gorąca.
Mule osączamy i wrzucamy na patelnię - tyle, żeby leżały na niej w jednej warstwie, resztę zrobimy w drugiej turze.
Lekko zmniejszamy ogień, nadal jednak utrzymując go na dość wysokiej mocy, i podgrzewamy mule, potrząsając co jakiś czas patelnią.
Mule są gotowe, gdy się otworzą, a sok, który z nich wypłynie, niemal wyparuje w zetknięciu z gorącą patelnią.
Mule podajemy na patelni - możemy je oczywiście posolić, a już na pewno (za przeproszeniem) popieprzyć. Możemy też podać jakiś sosik do maczania, typu topione masło czosnkowe z ostrą papryką...
Po zjedzeniu pierwszej porcji patelnię myjemy i całą operację powtarzamy, aż do zużycia wszystkich muli.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Mule szlachetne, najprostsze: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |