Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.
Kraj pochodzenia: Francja/Normandia
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mule po normandzku - Opis przyrzÄ…dzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Odcedzamy z wody na dużym durszlaku.
CebulÄ™ obieramy i drobno siekamy.
MarchewkÄ™ obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę, marchewkę i listek laurowy i smażymy, mieszając, przez 3 minuty - cebula powinna zmięknąć, ale nie zacząć się rumienić.
Wlewamy calvados i gotujemy jeszcze minutÄ™.
Zwiększamy ogień, wrzucamy mule i wlewamy cydr. Patelnię przykrywamy i gotujemy mule, aż się otworzą - mniej więcej 5 minut, może chwilę dłużej. Uparte mule, które nie chcą się otworzyć, wyrzucamy.
Ugotowane mule wyjmujemy z patelni przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy na dobrze ogrzaną miskę lub głęboki talerz. Trzymamy w cieple.
Na patelnię wlewamy śmietankę i gotujemy, mieszając, przez minutę. Doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i polewamy mule.
Podajemy natychmiast, ze świeżą bagietką.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Mule po normandzku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |