Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mule-po-normandzku

Mule po normandzku

Klasyczne danie z normandzkiego wybrzeża, ze wszystkimi typowymi elementami: owocami morza, cydrem, calvadosem i śmietanką. Do popijania też najlepszy byłby wytrawny normandzki cydr, zaś do wycierania talerza z pysznego sosu przyda się chrupiąca bagietka.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja/Normandia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg świeżych (żywych) muli
cebula
marchewka
2 łyżki masła
listek laurowy
50 ml calvadosu
100 ml cydru
100 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Odcedzamy z wody na dużym durszlaku.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę, marchewkę i listek laurowy i smażymy, mieszając, przez 3 minuty - cebula powinna zmięknąć, ale nie zacząć się rumienić.
Wlewamy calvados i gotujemy jeszcze minutę.
Zwiększamy ogień, wrzucamy mule i wlewamy cydr. Patelnię przykrywamy i gotujemy mule, aż się otworzą - mniej więcej 5 minut, może chwilę dłużej. Uparte mule, które nie chcą się otworzyć, wyrzucamy.
Ugotowane mule wyjmujemy z patelni przy pomocy łyżki cedzakowej i przekładamy na dobrze ogrzaną miskę lub głęboki talerz. Trzymamy w cieple.
Na patelnię wlewamy śmietankę i gotujemy, mieszając, przez minutę. Doprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu i polewamy mule.
Podajemy natychmiast, ze świeżą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024