Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mule-po-niby-azjatycku

Mule po niby-azjatycku

Mule z azjatyckimi dodatkami i mlekiem kokosowym. Niby fusion cuisine, ale jednak uczciwe danie ;-)

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg świeżych muli
biała cebula
2 cm korzenia świeżego imbiru
100 ml białego wina
łyżka pasty z tamaryszka
100 ml mleka kokosowego
1/2 szklanki chudej śmietanki
2 łyżki masła
sos rybny
pęczek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Imbir obieramy i drobno siekamy. Pastę z tamaryszka rozrabiamy białym winem. Dużą, głęboką patelnię stawiamy na sporym ogniu. Wrzucamy mule, cebulę i imbir. Wlewamy wino z tamaryszkiem, mleko kokosowe i śmietankę, dodajemy masło i pół łyżki sosu rybnego. Patelnię przykrywamy i gotujemy mule na dużym ogniu, aż wszystkie się otworzą, przez jakieś 5-7 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy mule, wyrzucamy te, które pozostały uparcie zamknięte i przykrywamy. Sos na patelni gotujemy, aż zgęstnieje. Kolendrę płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sosu, mieszamy. Wrzucamy mule z powrotem na patelnię i gotujemy, aż będą gorące. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024