Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mule-duszone-z-cykoria

Mule duszone z cykorią

Oryginalne danie, wykorzystujące sztandarowe produkty Płaskiego Kraju - mule i cykorię. Zdecydowanie nie dla kulinarnych konserwatystów, ale poszukiwacze przygód powinni być zadowoleni.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Belgia

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg świeżych muli
ćwierć szklanki (60 ml) białego wytrawnego wina
3 ładne kolby cykorii
łyżka masła
2 łyżki kremowej śmietanki
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody. Dużą i głęboką patelnię stawiamy na dużym ogniu. Czekamy, aż się dobrze rozgrzeje, po czym wrzucamy mule, dodajemy trochę mielonego czarnego pieprzu i wlewamy wino. Przykrywamy pokrywką i potrząsamy patelnią. Zostawiamy na 2 minuty, po czym znów potrząsamy patelnią. Kiedy płyn na patelni się zagotuje, gotujemy mule jeszcze 3-4 minuty. Jeśli płyn nazbyt kipi, zestawiamy patelnię na chwilę z ognia lub uchylamy pokrywkę, zaś następnym razem bierzemy większą patelnię ;-) Wyławiamy mule łyżką cedzakową i odstawiamy do wystygnięcia. Płyn od gotowania przelewamy przez sitko. Kiedy mule przestygną, wyjmujemy mięso ze skorup, zostawiając 12 najładniejszych do dekoracji. Cykorię obieramy z wierzchnich liści. Każdą kolbę kroimy wzdłuż na 4 części, przecinając przez podstawę, tak, żeby się cykorie nie rozpadały na poszczególne listki. Płuczemy i osączamy. Na patelni roztapiamy masło. Wkłądamy ćwiartki cykorii i smażymy na średnim ogniu, aż cykoria zacznie się przyrumieniać - jakieś 10 minut. Wlewamy płyn od gotowania muli, zagotowujemy. Wrzucamy mięso z muli i wlewamy śmietankę. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem (dużo) do smaku. Podgrzewamy do wrzenia. Podajemy w głębokich talerzach, ozdabiając każdy mulami w skorupkach i odrobiną siekanej natki. Oczywiście świeża bagietka jest w tym przypadku obowiązkowa.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024