Wspaniały przepis Claudii Roden. Muhammara jest pastą-sosem, podawanym albo na przystawkę z arabskim pieczywem albo jako dodatek do dań z grilla.
Kraj pochodzenia: Turcja, Liban, Iran
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
kromka chleba pełnoziarnistego
150 g wyłuskanych orzechów włoskich
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki syropu z granatów
łyżeczka pokruszonej ostrej papryczki (suszonej)
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki cukru
120 ml oliwy z oliwek
Muhammara - Opis przyrządzania:
Z chleba robimy jasną grzankę, po czym odcinamy skórkę. Łamiemy na kawałki i wkładamy do malaksera.
Dodajemy orzechy, pastę pomidorową, syrop z granatów, ostrą paprykę, kmin i cukier.
Miksujemy, dolewając po trochu oliwę, aż powstanie gęsta pasta. Doprawiamy do smaku solą i podajemy - na przystawkę z ciepłym arabskim chlebkiem lub jako dodatek do mięsa, ryby lub warzyw z grilla.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Muhammara: można zrobić wcześniej
Bliskowschodnia zupa z bobu Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.
Piure z ziemniaków z zieloną papryką Takie piure, kapiące oliwą, podaje się w Sewilli jako tapa w indywidualnych porcjach. Równie dobrze sprawdza się jako dodatek, np. do smażonej kaszanki lub ryby z grilla.
Francuski flan z prawdziwków Flan, czyli zapiekany kremik w formie zgrabnej babeczki. Podajemy jako subtelną przystawkę lub jako dodatek do dziczyzny.
Kalafior po marokańsku Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).
Warzywa z zalewie z białego wina Warzywa w sosie typu escabeche - z białym winem, listkami laurowymi i pieprzem. Bardzo smaczny dodatek do wszelkich dań z grilla, może także posłużyć jako lekka wegetariańska przystawka.