Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Muhammara

Muhammara

Wspaniały przepis Claudii Roden. Muhammara jest pastą-sosem, podawanym albo na przystawkę z arabskim pieczywem albo jako dodatek do dań z grilla.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Turcja, Liban, Iran

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kromka chleba pełnoziarnistego
150 g wyłuskanych orzechów włoskich
2 łyżki pasty pomidorowej
2 łyżki syropu z granatów
łyżeczka pokruszonej ostrej papryczki (suszonej)
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki cukru
120 ml oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Z chleba robimy jasną grzankę, po czym odcinamy skórkę. Łamiemy na kawałki i wkładamy do malaksera.
Dodajemy orzechy, pastę pomidorową, syrop z granatów, ostrą paprykę, kmin i cukier.
Miksujemy, dolewając po trochu oliwę, aż powstanie gęsta pasta. Doprawiamy do smaku solą i podajemy - na przystawkę z ciepłym arabskim chlebkiem lub jako dodatek do mięsa, ryby lub warzyw z grilla.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024