W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mufiny dwuczekoladowe

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Mufiny dwuczekoladowe

Amerykański śniadaniowy przysmak - tym razem z kawałkami czarnej i białej czekolady.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło do smarowania foremek
  • 200 g zwykłej mąki
  • 25 g kakao
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 115 g cukru
  • 75 g czarnej czekolady
  • 40 g białej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 225 ml mleka

Mufiny dwuczekoladowe - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę na 12 mufinek smarujemy masłem i wykładamy papierowym foremkami (specjalnymi, do mufinek). Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajemy dużą szczyptę soli. Wsypujemy cukier i mieszamy. Oba rodzaje czekolady siekamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. W środku robimy dołek. W drugiej misce ubijamy jajka z olejem, aż masa się spieni. Powoli, cały czas ubijając, dolewamy mleko. Wszystko razem wlewamy do suchych składników i szybko mieszamy, pamiętając o tym, by ciasta nie ucierać, bo będzie gumowate. Wlewamy ciasto do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut. Mufiny powinny wyrosnąć, lekko się przyrumienić i być sprężyste przy dotknięciu. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy przez kilka minut, po czym przekładamy mufiny na metalową kratkę, by przestygły. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mufiny dwuczekoladowe: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mufiny dwuczekoladowe przepisy:

  • Czekoladowe babki na gorąco
    Słynny francuski deser - moelleux, czyli mocno czekoladowe ciastka podawane na gorąco. Gdy przekroimy warstwę ciasta, ze środka powinien wypłynąć gorący czekoladowy sos.
  • Czarny mus czekoladowy
    Absolutny klasyk - mus czekoladowy według wszelkich francuskich zasad. Jeśli ktoś woli czekoladę mleczną, niech kliknie gdzie indziej (mus z mlecznej czekolady z Cointreau, na przykład).
  • Sernik nowojorski, biało-czekoladowy Sernik nowojorski, biało-czekoladowy
    Nowojorskie serniki uchodzą za najlepsze w świecie. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mają bardzo kremową konsystencję i nie opadają. Na wierzch gotowego sernika kładziemy dojrzałe maliny i wiórki z białej czekolady (ale nie jest to konieczne, zwłaszcza w zimie ;-)).
  • Tort z musem czekoladowym Tort z musem czekoladowym
    Absolutnie luksusowy tort - może bardziej tarta - na wielkie okazje. Ponieważ nie wymaga pieczenia, jest to deser wart rozważenia w warunkach bezpiekarnikowych (na działce, wakacjach) - ale lodówka musi być.
  • Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej)
    Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.




Podziel się linkiem:


Komentarze: