Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mufiny-dwuczekoladowe

Mufiny dwuczekoladowe

Amerykański śniadaniowy przysmak - tym razem z kawałkami czarnej i białej czekolady.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania foremek
200 g zwykłej mąki
25 g kakao
płaska łyżka proszku do pieczenia
115 g cukru
75 g czarnej czekolady
40 g białej czekolady
2 jajka
100 ml oleju słonecznikowego
225 ml mleka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formę na 12 mufinek smarujemy masłem i wykładamy papierowym foremkami (specjalnymi, do mufinek). Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajemy dużą szczyptę soli. Wsypujemy cukier i mieszamy. Oba rodzaje czekolady siekamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. W środku robimy dołek. W drugiej misce ubijamy jajka z olejem, aż masa się spieni. Powoli, cały czas ubijając, dolewamy mleko. Wszystko razem wlewamy do suchych składników i szybko mieszamy, pamiętając o tym, by ciasta nie ucierać, bo będzie gumowate. Wlewamy ciasto do przygotowanych foremek i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20 minut. Mufiny powinny wyrosnąć, lekko się przyrumienić i być sprężyste przy dotknięciu. Wyjmujemy ciastka z piekarnika i studzimy przez kilka minut, po czym przekładamy mufiny na metalową kratkę, by przestygły. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024