Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mufinki-z-cynamonowa-kruszonka

Mufinki z cynamonową kruszonką

Bardzo amerykańskie mufinki - świetne niedzielne śniadanie, ze szklanką mleka (dzieci) lub dobrej kawy (my).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 12 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania foremek
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka mielonego cynamonu
100 g miękkiego masła
1/4 kg (250 g) jasnego brązowego cukru
1/4 kg (250 g) borówek amerykańskich
50 ml mleka
200 ml kwaśnej śmietany
jajko
100 g orzechów pekanowych

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy masłem formę na 12 mufinek.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i połową cynamonu (1/2 łyżeczki). Dodajemy masło w kawałeczkach i rozcieramy palcami z mąką.
Dodajemy 150 g cukru i szczyptę soli.
Mleko mieszamy ze śmietaną i rozbełtanym jajkiem. Dodajemy do mąki z masłem i mieszamy, starannie ale szybko - tylko tyle, by wszystko się połączyło, żadnego ucierania!
Borówki myjemy, osuszamy i mieszamy z ciastem.
Pekany grubo siekamy i mieszamy z resztą cukru (100 g) i resztą cynamonu (1/2 łyżeczki).
Do foremek wkładamy trochę ciasta i posypujemy połową kruszonki. Dopełniamy resztą ciasta i posypujemy wierzch resztą kruszonki.
Wstawiamy mufinki do piekarnika na 35-40 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego czysty i suchy.
Mufinki studzimy przez 5 minut, wyjmujemy z foremek i odstawiamy na metalową kartkę. Podajemy na ciepło.
PS. Według tego samego przepisu zrobiłam mufinki z gruszkami (250 g obranych i pokrojonych w kostkę) i migdałami (nie miałam w domu pekanów). Były naprawdę doskonałe, Starsze Dziecko, przy pomocy amerykańskiego kumpla, zjadło 8 sztuk przez pół godziny...

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024