Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozony-tort-kawowy

Mrożony tort kawowy

Elegancki mrożony deser dla amatorów kawy. Podajemy w zgrabnych trójkątach, z dodatkiem kawowego syropu.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g obranych migdałów
łyżka masła
600 ml zimnej kremowej śmietanki
1/2 szklanki syropu kawowego
100 ml likieru kawowego (Kahlua lub Tia Maria)
tabliczka gorzkiej czekolady
6 bez średniej wielkości
mielona kawa do posypania

Opis przyrządzania:
Małą tortownicę (o średnicy około 24 cm) wykładamy plastikową folią. Migdały miksujemy w malakserze na drobne kawałki, ale nie na proszek (lub siekamy ciężkim nożem). Podsmażamy w łyżce masła na złoto i zostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę wlewamy do miski i dolewamy syrop kawowy. Ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec likier. Czekoladę ścieramy na tarce lub w malakserze. Czekoladę i wystudzone migdały dodajemy do ubitej kawowej śmietanki. Bezy łamiemy na kawałki i wrzucamy do masy kawowej. Wszystko starannie mieszamy i wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wierzch tortu posypujemy mieloną kawą. Wstawiamy tortownicę na noc do zamrażalnika. Kroimy nożem maczanym w gorącej wodzie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024