Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozony-tort-imbirowy

Mrożony tort imbirowy

Niezwykły, lekko pikantny od imbiru deser lodowy, z bezami i śmietanką. Pycha.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
600 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej
100 ml syropu imbirowego (gotowego lub ze słoika z kandyzowanym imbirem)
łyżka mielonego imbiru
2 łyżki cukru pudru
100 ml nalewki imbirowej
50 g kandyzowanego imbiru
6 bez średniej wielkości

Opis przyrządzania:
Małą tortownicę (o średnicy około 24 cm) wykładamy folią plastikową. Śmietankę wlewamy do miski. Dolewamy syrop imbirowy, wsypujemy mielony imbir i cukier puder. Ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dolewamy nalewkę. Kiedy śmietanka jest już ubita, dodajemy do niej posiekany kandyzowany imbir. Bezy kruszymy na kawałki i mieszamy z imbirową śmietanką. Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do zamrażalnika na noc.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024