Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozony-tort-imbirowy
Mrożony tort imbirowy
Niezwykły, lekko pikantny od imbiru deser lodowy, z bezami i śmietanką. Pycha.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
600 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej
100 ml syropu imbirowego (gotowego lub ze słoika z kandyzowanym imbirem)
łyżka mielonego imbiru
2 łyżki cukru pudru
100 ml nalewki imbirowej
50 g kandyzowanego imbiru
6 bez średniej wielkości
Opis przyrządzania:
Małą tortownicę (o średnicy około 24 cm) wykładamy folią plastikową. Śmietankę wlewamy do miski. Dolewamy syrop imbirowy, wsypujemy mielony imbir i cukier puder. Ubijamy mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania dolewamy nalewkę. Kiedy śmietanka jest już ubita, dodajemy do niej posiekany kandyzowany imbir. Bezy kruszymy na kawałki i mieszamy z imbirową śmietanką. Masę wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do zamrażalnika na noc.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024