Mrożony jogurt to jedna z najlepszych form pobierania lodów - smak jogurtu przy mrożeniu właściwie zanika, zostawiając po sobie jedynie gładką konsystencję lodów i wzmagając jednocześnie smak owoców. Taki deser, ni to lody, ni to sorbet, Anglosasi nazywają "sherbet" (lub, rzecz jasna, "frozen yoghurt"). Needless to say - melon musi być naprawdę dojrzały!
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Mrożony jogurt melonowy - Opis przyrządzania:
Melon kroimy w kawałki, po czym pozbawiamy pestek i skórki.
Wkładamy kawałki melona do blendera lub malaksera, dodajemy cukier i sok z cytryny i miksujemy na możliwie gładką masę.
Dodajemy jogurt i raz jeszcze krótko miksujemy, po czym sprawdzamy pod kątem smaku - jeśli melon był bardzo słodki, a jogurt łagodny, może trzeba będzie dodać więcej soku z cytryny; lub też na odwrót - jeśli jogurt był z tych kwaskowatych, a melon wyhodowany poza śródziemnomorskim słońcem, może przyda się jeszcze nieco cukru?
Ukręconą i doprawioną masę wlewamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin co najmniej, a najlepiej na całą noc, żeby naprawdę dobrze się schłodziła.
Dobrze oziębioną masę melonowo-jogurtową ukręcamy w maszynce do lodów, postępując zgodnie z instrukcją producenta.
Ukręcone lody przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, żeby zupełnie zamarzły - choć przyznaję, że takie niezupełnie zamrożone lody, prosto z maszyny, to jest coś nadzwyczaj dobrego!
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mrożony jogurt melonowy: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |