Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozony-jogurt-melonowy

Mrożony jogurt melonowy

Mrożony jogurt to jedna z najlepszych form pobierania lodów - smak jogurtu przy mrożeniu właściwie zanika, zostawiając po sobie jedynie gładką konsystencję lodów i wzmagając jednocześnie smak owoców. Taki deser, ni to lody, ni to sorbet, Anglosasi nazywają "sherbet" (lub, rzecz jasna, "frozen yoghurt"). Needless to say - melon musi być naprawdę dojrzały!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duży i dojrzały melon
1/2 szklanki cukru (lub więcej)
łyżka soku z cytryny (lub więcej)
1 1/2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu

Opis przyrządzania:
Melon kroimy w kawałki, po czym pozbawiamy pestek i skórki.
Wkładamy kawałki melona do blendera lub malaksera, dodajemy cukier i sok z cytryny i miksujemy na możliwie gładką masę.
Dodajemy jogurt i raz jeszcze krótko miksujemy, po czym sprawdzamy pod kątem smaku - jeśli melon był bardzo słodki, a jogurt łagodny, może trzeba będzie dodać więcej soku z cytryny; lub też na odwrót - jeśli jogurt był z tych kwaskowatych, a melon wyhodowany poza śródziemnomorskim słońcem, może przyda się jeszcze nieco cukru?
Ukręconą i doprawioną masę wlewamy do miski, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin co najmniej, a najlepiej na całą noc, żeby naprawdę dobrze się schłodziła.
Dobrze oziębioną masę melonowo-jogurtową ukręcamy w maszynce do lodów, postępując zgodnie z instrukcją producenta.
Ukręcone lody przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika, żeby zupełnie zamarzły - choć przyznaję, że takie niezupełnie zamrożone lody, prosto z maszyny, to jest coś nadzwyczaj dobrego!

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024