W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mrożona zabaglione

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Mrożona zabaglione

No, to jest deser pod każdym względem cool ;-) A nawet frozen ;-)))

Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 170 ml (2/3 szklanki) kremowej Å›mietanki
  • 3 żółtka
  • 125 ml (1/2 szklanki) wina Marsala
  • 45 g cukru
  • 50 g obranych migdałów
  • lód

Mrożona zabaglione - Opis przyrządzania:

Migdały siekamy i podpiekamy na złoto na suchej patelni. Cały czas mieszamy, bo mają skłonność do przypalania się. Studzimy. Zimną kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż będzie nam potrzebna. W szklanej, żaroodpornej misce mieszamy żółtka, Marsalę i cukier. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości i stawiamy na małym ogniu. Na rondelku wstawiamy miskę z żółtkami - spód miski nie może dotykać powierzchni wody. Ręcznym mikserem ubijamy na parze żółtka z cukrem i Marsalą na puszystą masę - mniej więcej 6-8 minut. Masa powinna zgęstnieć i zwiększyć swoją objętość. Zdejmujemy miskę z rondelka i wstawiamy ją do miski, do której wrzuciliśmy trochę lodu. Ubijamy krem dalej, aż wystygnie. Zimny krem mieszamy delikatnie z ubitą śmietanką i migdałami. Krem wlewamy do miseczek o pojemności 125 ml (pół szklanki). Przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem miseczki na chwilę zanurzamy w gorącej wodzie, zdejmujemy folię i odwracamy lody na talerzyki. Podajemy z syropem z Marsali lub świeżymi owocami. Możemy też posypać przyrumienionymi płatkami migdałowymi.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Mrożona zabaglione: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mrożona zabaglione przepisy:

  • Podwójnie karmelowy kremik
    Podwójnie, gdyż nie tylko dodajemy karmel do samego kremu, ale i dekorujemy nim wierzch deseru. Coś jakby krem brulee, ale nie wymaga naszej uwagi w ostatniej chwili przed podaniem - praktyczne w obliczu przyjmowania gości!
  • Parfait z suszonych Å›liwek z sezamem
    Zimowe w charakterze lody mogą zagrać jako oryginalny świąteczny deser. Parfait podajemy w eleganckich plastrach, w towarzystwie bitej śmietany, śliwek w czerwonym winie lub sałatki z zimowych owoców.
  • Klasyczna tarta czekoladowa Klasyczna tarta czekoladowa
    Klasyczna tarta z kruchego ciasta z kremem czekoladowym, mile przełamanym dodatkiem kawy i wanilii. Podajemy dobrze schłodzoną, z filiżanką gorącej kawy. Uwaga! chociaż jest łatwiutka, robi murowane wrażenie na przyjęciach.
  • Lody imbirowe
    Bardzo oryginalne, doskonałe lody, do których nie trzeba ani maszynki, ani świętej cierpliwości do mieszania.
  • Semifreddo z mango i limetkÄ…
    Egzotyczny deser lodowy ze świeżym mango. Pyszny, oryginalny i nie trzeba kupować maszyny do lodów!




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: