No, to jest deser pod każdym względem cool ;-) A nawet frozen ;-)))
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Mrożona zabaglione - Opis przyrządzania:
Migdały siekamy i podpiekamy na złoto na suchej patelni. Cały czas mieszamy, bo mają skłonność do przypalania się. Studzimy. Zimną kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż będzie nam potrzebna. W szklanej, żaroodpornej misce mieszamy żółtka, Marsalę i cukier. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości i stawiamy na małym ogniu. Na rondelku wstawiamy miskę z żółtkami - spód miski nie może dotykać powierzchni wody. Ręcznym mikserem ubijamy na parze żółtka z cukrem i Marsalą na puszystą masę - mniej więcej 6-8 minut. Masa powinna zgęstnieć i zwiększyć swoją objętość. Zdejmujemy miskę z rondelka i wstawiamy ją do miski, do której wrzuciliśmy trochę lodu. Ubijamy krem dalej, aż wystygnie. Zimny krem mieszamy delikatnie z ubitą śmietanką i migdałami. Krem wlewamy do miseczek o pojemności 125 ml (pół szklanki). Przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem miseczki na chwilę zanurzamy w gorącej wodzie, zdejmujemy folię i odwracamy lody na talerzyki. Podajemy z syropem z Marsali lub świeżymi owocami. Możemy też posypać przyrumienionymi płatkami migdałowymi.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Mrożona zabaglione: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |