Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mrozona-zabaglione

Mrożona zabaglione

No, to jest deser pod każdym względem cool ;-) A nawet frozen ;-)))

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
170 ml (2/3 szklanki) kremowej śmietanki
3 żółtka
125 ml (1/2 szklanki) wina Marsala
45 g cukru
50 g obranych migdałów
lód

Opis przyrządzania:
Migdały siekamy i podpiekamy na złoto na suchej patelni. Cały czas mieszamy, bo mają skłonność do przypalania się. Studzimy. Zimną kremówkę ubijamy mikserem na sztywno. Wstawiamy do lodówki do czasu, aż będzie nam potrzebna. W szklanej, żaroodpornej misce mieszamy żółtka, Marsalę i cukier. Do rondelka wlewamy wrzącą wodę do 1/3 wysokości i stawiamy na małym ogniu. Na rondelku wstawiamy miskę z żółtkami - spód miski nie może dotykać powierzchni wody. Ręcznym mikserem ubijamy na parze żółtka z cukrem i Marsalą na puszystą masę - mniej więcej 6-8 minut. Masa powinna zgęstnieć i zwiększyć swoją objętość. Zdejmujemy miskę z rondelka i wstawiamy ją do miski, do której wrzuciliśmy trochę lodu. Ubijamy krem dalej, aż wystygnie. Zimny krem mieszamy delikatnie z ubitą śmietanką i migdałami. Krem wlewamy do miseczek o pojemności 125 ml (pół szklanki). Przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 6 godzin. Przed podaniem miseczki na chwilę zanurzamy w gorącej wodzie, zdejmujemy folię i odwracamy lody na talerzyki. Podajemy z syropem z Marsali lub świeżymi owocami. Możemy też posypać przyrumienionymi płatkami migdałowymi.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024