W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mozarella in carozza (w karocy!)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Mozarella in carozza (w karocy!)

Popularny włoski klasyk. Nie jest to może najzdrowsze z dań, ale jeśli podamy doń michę zielonej sałaty z czosnkowym winegretem i talerz pokrojonych pomidorów z cebulką, to może ten nadmiar kalorii zostanie nam jakoś odpuszczony?

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 250 g dobrej mozarelli (fiordilatte czyli z mleka krowiego)
  • 8 kromek tostowego chleba
  • 200 ml (niepełna szklanka) mleka
  • 2 jajka
  • tarta bułka
  • oliwa z oliwek

Mozarella in carozza (w karocy!) - Opis przyrządzania:

Mozarellę osączamy z serwatki, w której była przechowywana i kroimy w plastry równej grubości. Z tostowego chleba odcinamy skórkę. Na połowie kromek rozkładamy sprawiedliwie pokrojoną mozarellę i przykrywamy resztą kromek. Każdy taki sandwicz kroimy na pół - będzie go łatwiej panierować. Na jeden głęboki talerz wlewamy mleko. Na drugi głęboki talerz wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Na trzeci - tym razem płaski - talerz wsypujemy kilka garści tartej bułki i nieco soli; mieszamy. Dużą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy tyle oliwy, żeby hojnie pokryła dno. Przygotowane kanapki maczamy szybko w mleku, potem w jajkach, a na koniec obtaczamy w tartej bułce. Gotowe tosty kładziemy na rozgrzanej oliwie i smażymy z obu stron na dobrze złoty kolor. Osączamy na kuchennym papierze i podajemy na gorąco, z zieloną sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Mozarella in carozza (w karocy!): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Mozarella in carozza (w karocy!) przepisy:

  • Weneckie grzanki z grzybami
    Bardzo pyszne, jesienne danie, do którego możemy wykorzystać rozmaite resztki mięsa (kurczak, wołowina, biała kiełbasa...). Do grzanek przydałby się kieliszek czerwonego wina i miska sałaty.
  • Krokieciki z białej rybki i zielonego pieprzu
    Malutkie, zgrabne krokieciki z białej ryby z dodatkami są bardzo dobrą pogryzką do kieliszka białego lub różowego wytrawnego wina (jeśli ktoś woli piwo, to też może być).
  • Krokieciki ziemniaczane
    Klasyczny dodatek do mięsa. Miękkie w środku, a chrupiące z zewnątrz krokiety stworzone są do wybierania z talerza mięsnego sosu.
  • Zupa z Gewurztraminerem
    Bardzo wytworna zupa, doskonała na jesienne chłody. Oczywiście działa tu zasada, że im lepsze wino wlejemy do zupy, tym będzie smaczniejsza.
  • Małe zapiekanki a la pizzaiolo
    Pizzaiolo to ten dobry człowiek, który robi pizzę. Te małe zapiekanki to to danie, które pizzaiolo by zrobił, gdyby nie miał zagniecionego ciasta...




Podziel się linkiem:


Komentarze: