Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mozarella-in-carozza-w-karocy!

Mozarella in carozza (w karocy!)

Popularny włoski klasyk. Nie jest to może najzdrowsze z dań, ale jeśli podamy doń michę zielonej sałaty z czosnkowym winegretem i talerz pokrojonych pomidorów z cebulką, to może ten nadmiar kalorii zostanie nam jakoś odpuszczony?

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
250 g dobrej mozarelli (fiordilatte czyli z mleka krowiego)
8 kromek tostowego chleba
200 ml (niepełna szklanka) mleka
2 jajka
tarta bułka
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Mozarellę osączamy z serwatki, w której była przechowywana i kroimy w plastry równej grubości. Z tostowego chleba odcinamy skórkę. Na połowie kromek rozkładamy sprawiedliwie pokrojoną mozarellę i przykrywamy resztą kromek. Każdy taki sandwicz kroimy na pół - będzie go łatwiej panierować. Na jeden głęboki talerz wlewamy mleko. Na drugi głęboki talerz wbijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Na trzeci - tym razem płaski - talerz wsypujemy kilka garści tartej bułki i nieco soli; mieszamy. Dużą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Wlewamy tyle oliwy, żeby hojnie pokryła dno. Przygotowane kanapki maczamy szybko w mleku, potem w jajkach, a na koniec obtaczamy w tartej bułce. Gotowe tosty kładziemy na rozgrzanej oliwie i smażymy z obu stron na dobrze złoty kolor. Osączamy na kuchennym papierze i podajemy na gorąco, z zieloną sałatą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024