Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Moja-ulubiona-salatka-Caesar-s
Moja ulubiona sałatka Caesar's
...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia: Meksyk/USA
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony
2 ząbki czosnku
10 filecików anchois
oliwa z oliwek
20 cienkich kromek bagietki
8 łyżek świeżo startego parmezanu
główka sałaty rzymskiej
2 dojrzałe awokado
garść rzodkiewek
Opis przyrządzania:
Najpierw robimy Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony i odstawiamy na bok.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, dużą blachę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Czosnek obieramy i wkładamy do moździerza. Dodajemy z grubsza pokrojone anchois i rozcieramy na pastę, dodając łyżkę lub dwie oliwy. Pastą smarujemy - cienko, ale sprawiedliwie - kromki bagietki i układamy na blaszce. Posypujemy 4 łyżkami tartego parmezanu i wkładamy do piekarnika na jakieś 10 minut (dobrze byłoby jednak pilnować, bo grzanki powinny się jedynie ładnie przyrumienić, a nie spiec na skwarek!).
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy sałatę, po czym kroimy ją w paski i rozkładamy na 4 talerzach.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, zaś miąższ wyjmujemy łyżeczką, w kawałkach, prosto na sałatę.
Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy wąsów i kroimy na plasterki. Rozkładamy na sałacie.
Tuż przed podaniem polewamy każdą porcję sałaty kilkoma łyżkami sosu, układamy na wierzchu grzanki (można każdą przeciąć na pół, żeby było łatwiej jeść) i posypujemy wszystko jeszcze resztą parmezanu i masą świeżo zmielonego pieprzu.
Podajemy natychmiast, z kieliszkiem wina lub szklanką świeżo zaparzonej herbaty.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024