Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Moj-ulubiony-koper-wloski-zapiekany

Mój ulubiony koper włoski (zapiekany)

Włoska zapiekanka z kopru i porów, ze sporą ilością parmezanu. Lubię zjeść do niej po prostu kawałek bagietki (pyszna kolacja, z kieliszkiem różowego wina), ale możemy tę zapiekankę potraktować też jako jarzynkę do mięsa, czy – jeszcze lepiej – ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 ładne bulwy kopru włoskiego
4 ładne pory
6 łyżek masła
garść mąki
szklanka tartego parmezanu

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Zagotowujemy garnek osolonej wody.
Koper obieramy z zewnętrznych (grubych i łykowatych) warstw, przycinamy podstawy i odcinamy zielone puchate listki. Każdą bulwę tniemy pionowo na 8 części i wrzucamy do wrzącej wody na 5 minut. Odcedzamy i osuszamy.
Pory obieramy z zewnętrznych liści, odcinamy ciemnozielone końce i korzonkowe podstawy, kroimy w krążki i płuczemy na sicie, po czym starannie osączamy z wody.
Ładną żaroodporną formę smarujemy łyżką masła.
Kawałki kopru zanurzamy w mące z obu stron i kładziemy w formie.
4 łyżki masła rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pory, solimy i podsmażamy, ale nie tak, żeby się zarumieniły – muszą zwiotczeć i zrobić się lekko szkliste. Układamy pory równą warstwą na koprze i posypujemy szklanką tartego parmezanu. Na wierzch kładziemy resztę masła w kawałeczkach i zapiekamy do zrumienienia, czyli jakieś pół godziny.
Podajemy na gorąco lub ciepło, jako dodatek do ryby lub pieczonego mięsa. Albo jako samodzielne, delikatne danie kolacyjne.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024