Bardzo zabawny sposób smażenia ziemniaków. Pasuje niemal do wszystkiego: od jajek w koszulkach, przez pieczoną rybkę z cytryną, do jagnięciny z gremolatą.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
MÅ‚ode ziemniaki z kruszonkÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Do malaksera wkładamy porwaną na kawałki ciabattę, obrany ząbek czosnku, szałwię, rozkruszoną papryczkę i pecorino. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji kruszonki. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy. Wrzucamy plasterki ziemniaków i smażymy na dość sporym ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Co jakiś czas mieszamy. Posypujemy ziemniaki kruszonka i smazymy dalej przez kilka minut, mieszając, aż kruszonka przyrumieni sie i będzie chrupiąca. Solimy do smaku i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Młode ziemniaki z kruszonką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |