Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mlode-ziemniaki-z-kruszonka
Młode ziemniaki z kruszonką
Bardzo zabawny sposób smażenia ziemniaków. Pasuje niemal do wszystkiego: od jajek w koszulkach, przez pieczoną rybkę z cytryną, do jagnięciny z gremolatą.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 grube kromki ciabatty
ząbek czosnku
6 listków świeżej szałwi
mała ostra suszona papryczka
50 g świeżo startego pecorino
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Do malaksera wkładamy porwaną na kawałki ciabattę, obrany ząbek czosnku, szałwię, rozkruszoną papryczkę i pecorino. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji kruszonki. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy. Wrzucamy plasterki ziemniaków i smażymy na dość sporym ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Co jakiś czas mieszamy. Posypujemy ziemniaki kruszonka i smazymy dalej przez kilka minut, mieszając, aż kruszonka przyrumieni sie i będzie chrupiąca. Solimy do smaku i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024