Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mlode-ziemniaki-z-kruszonka

Młode ziemniaki z kruszonką

Bardzo zabawny sposób smażenia ziemniaków. Pasuje niemal do wszystkiego: od jajek w koszulkach, przez pieczoną rybkę z cytryną, do jagnięciny z gremolatą.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 grube kromki ciabatty
ząbek czosnku
6 listków świeżej szałwi
mała ostra suszona papryczka
50 g świeżo startego pecorino
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Do malaksera wkładamy porwaną na kawałki ciabattę, obrany ząbek czosnku, szałwię, rozkruszoną papryczkę i pecorino. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie masa o konsystencji kruszonki. Na dużej patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy. Wrzucamy plasterki ziemniaków i smażymy na dość sporym ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Co jakiś czas mieszamy. Posypujemy ziemniaki kruszonka i smazymy dalej przez kilka minut, mieszając, aż kruszonka przyrumieni sie i będzie chrupiąca. Solimy do smaku i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024