Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mlode-marcheweczki-z-oliwa

Młode marcheweczki z oliwą

Delikatna, młoda marchewka zamarynowana w oliwie, z czosnkiem i tymiankiem. Pyszna do białej gotowanej ryby, równie dobrze sprawdza się jako przystawka w klasycznym duchu francuskich ordewrów - jako element zdecydowanie łagodny.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duży pęczek młodej drobnej marchewki
4 ładne ząbki czosnku
łyżeczka listków świeżego tymianku
3 łyżki octu z cydru
150 ml oliwy z oliwek

Opis przyrządzania:
Nastawiamy garnek z osoloną wodą.
Marchewki skrobiemy pod strumieniem zimnej wody, odcinamy nać i korzonki.
Wrzucamy marchewkę do wrzącej wody i gotujemy, aż będzie niemal miękka. Odcedzamy i wkładamy do miski.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy go w cieniutkie plasterki.
Do gorącej marchewki dodajemy czosnek, tymianek, ocet i oliwę. Starannie, choć delikatnie, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia.
Miskę przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin w temperaturze pokojowej, żeby smaki się przegryzły.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024