Niemcy na kapuście znają się naprawdę dobrze - młoda kapustka po bawarsku jest tego najlepszym dowodem.
Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
MÅ‚oda kapustka po bawarsku - Opis przyrzÄ…dzania:
Kapustę kroimy na 4 części i usuwamy głąb (głąb zjadamy, bo jest bardzo smaczny i zdrowy). Liście kapusty kroimy w paski o szerokości 3 cm. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na ciężką, suchą patelnię wsypujemy łyżeczkę cukru i czekamy, aż się skarmelizuje. Dodajemy cebulę i kapustę i podgrzewamy kilka minut, mieszając. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy kilka chwil. Dolewamy wywar z warzyw. Gotujemy kapustę bez przykrycia, aż będzie miękka, ale nie za bardzo. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną mielonego kminku. Plastry boczku kroimy w półcentymetrowe paski i podsmażamy w łyżce oleju na złoto i chrupko. Odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Kapustę posypujemy boczkiem tuż przed podaniem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Młoda kapustka po bawarsku: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |