W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Młoda kapustka po bawarsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Młoda kapustka po bawarsku

Niemcy na kapuście znają się naprawdę dobrze - młoda kapustka po bawarsku jest tego najlepszym dowodem.

Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • główka młodej kapusty o wadze 700 g
  • cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml wywaru warzywnego
  • kminek
  • 5 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • olej słonecznikowy

Młoda kapustka po bawarsku - Opis przyrządzania:

Kapustę kroimy na 4 części i usuwamy głąb (głąb zjadamy, bo jest bardzo smaczny i zdrowy). Liście kapusty kroimy w paski o szerokości 3 cm. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na ciężką, suchą patelnię wsypujemy łyżeczkę cukru i czekamy, aż się skarmelizuje. Dodajemy cebulę i kapustę i podgrzewamy kilka minut, mieszając. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy kilka chwil. Dolewamy wywar z warzyw. Gotujemy kapustę bez przykrycia, aż będzie miękka, ale nie za bardzo. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną mielonego kminku. Plastry boczku kroimy w półcentymetrowe paski i podsmażamy w łyżce oleju na złoto i chrupko. Odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Kapustę posypujemy boczkiem tuż przed podaniem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Młoda kapustka po bawarsku: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Młoda kapustka po bawarsku przepisy:

  • Niemiecka czerwona kapustka
    W moich warzywkach czerwona kapusta pojawia się regularnie - nawet, jak na mój gust, nazbyt regularnie. Tak więc z konieczności szukam coraz to nowych sposobów jej wykorzystania. Ten niemiecki przepis jest doskonały - kapustka jest słodko-kwaśna i lekko chrupiąca.
  • Pyszna włoska kapustka
    Świetny dodatek do pieczonej polędwicy wołowej lub schabu. Źródło witamin w środku zimy (a przy tym całkiem niezłe w smaku).
  • Czerwona kapusta wrednej Niemki Czerwona kapusta wrednej Niemki
    Tradycyjny niemiecki dodatek do świątecznej gęsi. A tytuł przepisu pochodzi stąd, że dostałam go od naprawdę paskudnej baby - wiecie, takiej, co mówi nieprzyjemne i złośliwe rzeczy z przylepionym do twarzy słodkim uśmiechem. Brr. Ale kapusta jest świetna, więc niech babie będzie!
  • Przegrzebki z kiszoną kapustą z jabłkami
    Przegrzebki i kiszona kapusta? Hm, to typowy dla niemieckiej współczesnej kuchni przykład dania fusion. Ale tym razem bardzo udany - słodkie małże, owinięte boczkiem i przypieczone, na duszonej kapustce z jabłkami i śmietaną. Pyszności.
  • Moja ukochana surówka z kapustki Moja ukochana surówka z kapustki
    Niezaprzeczalnie moja ulubiona forma pobierania witamin z roślin kapustnych - pierwszy raz świadomie jadłam tę surówkę w Austrii, potem dopiero spostrzegłam, że pojawia się w każdym niemal zestawie surówek w Najukochańszej Ojczyźnie. Konieczna jest do niej młoda kapusta, ta jaskrawozielona. W Belgii przez niemal cały rok można kupić kapustę "spiczastą", że się tak wyrażę - wiecznie zieloną, bardzo podobną do naszej młodej. Jest w tej surówce doskonała.




Podziel się linkiem:


Komentarze: