Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mloda-kapustka-po-bawarsku

Młoda kapustka po bawarsku

Niemcy na kapuście znają się naprawdę dobrze - młoda kapustka po bawarsku jest tego najlepszym dowodem.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
główka młodej kapusty o wadze 700 g
cebula
100 ml białego wytrawnego wina
150 ml wywaru warzywnego
kminek
5 cienkich plasterków wędzonego boczku
olej słonecznikowy

Opis przyrządzania:
Kapustę kroimy na 4 części i usuwamy głąb (głąb zjadamy, bo jest bardzo smaczny i zdrowy). Liście kapusty kroimy w paski o szerokości 3 cm. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na ciężką, suchą patelnię wsypujemy łyżeczkę cukru i czekamy, aż się skarmelizuje. Dodajemy cebulę i kapustę i podgrzewamy kilka minut, mieszając. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy kilka chwil. Dolewamy wywar z warzyw. Gotujemy kapustę bez przykrycia, aż będzie miękka, ale nie za bardzo. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną mielonego kminku. Plastry boczku kroimy w półcentymetrowe paski i podsmażamy w łyżce oleju na złoto i chrupko. Odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Kapustę posypujemy boczkiem tuż przed podaniem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024