W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Miodówka na gorąco

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Miodówka na gorąco

Gdyby tak trafił się nam Sylwester na dworze, w śniegu i trzaskającym mrozie, to taka miodówka będzie znacznie bardziej odpowiednia, niż zmrożony szampan (a tam, niech będzie i jedno i drugie...).

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strÄ…k wanilii
  • pomaraÅ„cza
  • laska cynamonu
  • 6 goździków
  • 4 jagody jaÅ‚owca
  • 6 Å‚yżek pÅ‚ynnego miodu 0
  • 75 l czystej wódki (3 szklanki)

Miodówka na gorąco - Opis przyrządzania:

Wanilię kroimy wzdłuż na pół. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem ścinamy skórkę w cienkich paskach. Do rodelka wkładamy wanilię, skórkę, cynamon, goździki i jałowiec. Wlewamy 300 ml wody, dodajemy miód i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, zeby miód się rozpuścił, zmniejszamy ogień. Rondel przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na co najmniej godzinę. Przelewamy płyn przez sitko do garnka i dolewamy wódkę. Podgrzewamy, a kiedy napój będzie bardzo gorący, przelewamy do szklaneczek lub kubeczków (najlepiej wcześniej ogrzanych, choćby i na grzejniku). Od razu podajemy, z jakąś gorącą zakąską (śliwki w boczku...), żeby się nikomu za szybko nie zakręciło w głowie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Miodówka na gorąco: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: