W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Miodówka na gorąco

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Napój

Miodówka na gorąco

Gdyby tak trafił się nam Sylwester na dworze, w śniegu i trzaskającym mrozie, to taka miodówka będzie znacznie bardziej odpowiednia, niż zmrożony szampan (a tam, niech będzie i jedno i drugie...).

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk wanilii
  • pomarańcza
  • laska cynamonu
  • 6 goździków
  • 4 jagody jałowca
  • 6 łyżek płynnego miodu 0
  • 75 l czystej wódki (3 szklanki)

Miodówka na gorąco - Opis przyrządzania:

Wanilię kroimy wzdłuż na pół. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem ścinamy skórkę w cienkich paskach. Do rodelka wkładamy wanilię, skórkę, cynamon, goździki i jałowiec. Wlewamy 300 ml wody, dodajemy miód i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, zeby miód się rozpuścił, zmniejszamy ogień. Rondel przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na co najmniej godzinę. Przelewamy płyn przez sitko do garnka i dolewamy wódkę. Podgrzewamy, a kiedy napój będzie bardzo gorący, przelewamy do szklaneczek lub kubeczków (najlepiej wcześniej ogrzanych, choćby i na grzejniku). Od razu podajemy, z jakąś gorącą zakąską (śliwki w boczku...), żeby się nikomu za szybko nie zakręciło w głowie.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Miodówka na gorąco: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Miodówka na gorąco przepisy:

  • Świetny krem do babeczek
    Bardzo smaczny budyniowy krem - jest dość gęsty, więc nie wylewa się z kruchych foremek. Możemy oczywiście użyć go do dużej tarty, ale wtedy trzeba zwiększyć proporcje. Dobrze się przechowuje, w lodówce pod przykryciem.
  • Deser z jabłek z migdałami
    Elegancki deser z jabłek i migdałów w miodowym sosie. Doskonały na mroźny wieczór, z małym kieliszeczkiem Calvadosu...
  • Sos waniliowo-cytrynowy
    Słyszałam, że aromaty cytryny i wanilii wzajemnie się znoszą, ale to chyba mit i legenda. W tym sosie czuje się i jedno i drugie.
  • Pomarańczowa sabayon
    Między deserem a napojem - pomarańczowa wersja popularnego włoskiego dania.
  • Brzoskwinie z limoncello
    Letni i lekki deser z dojrzałych brzoskwiń.




Podziel się linkiem:


Komentarze: