Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Miodowka-na-goraco

Miodówka na gorąco

Gdyby tak trafił się nam Sylwester na dworze, w śniegu i trzaskającym mrozie, to taka miodówka będzie znacznie bardziej odpowiednia, niż zmrożony szampan (a tam, niech będzie i jedno i drugie...).

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 8-10

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
strąk wanilii
pomarańcza
laska cynamonu
6 goździków
4 jagody jałowca
6 łyżek płynnego miodu 0
75 l czystej wódki (3 szklanki)

Opis przyrządzania:
Wanilię kroimy wzdłuż na pół. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem ścinamy skórkę w cienkich paskach. Do rodelka wkładamy wanilię, skórkę, cynamon, goździki i jałowiec. Wlewamy 300 ml wody, dodajemy miód i stawiamy na ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, zeby miód się rozpuścił, zmniejszamy ogień. Rondel przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na co najmniej godzinę. Przelewamy płyn przez sitko do garnka i dolewamy wódkę. Podgrzewamy, a kiedy napój będzie bardzo gorący, przelewamy do szklaneczek lub kubeczków (najlepiej wcześniej ogrzanych, choćby i na grzejniku). Od razu podajemy, z jakąś gorącą zakąską (śliwki w boczku...), żeby się nikomu za szybko nie zakręciło w głowie.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024