Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mini-szaszlyczki-z-kaczki-i-prawdziwkow

Mini szaszłyczki z kaczki i prawdziwków

Doskonałe (i oryginalne) pogryzki na przyjęcie koktajlowe. Możemy wszystko przygotować wcześniej i tylko wsadzić szaszłyczki do pieca kilka minut przed podaniem.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 piersi z kaczki
200 ml sosu sojowego
4 łyżki płynnego miodu
600 g małych prawdziwków
oliwa z oliwek
24 krótkie patyczki do szaszłyków

Opis przyrządzania:
Z piersi zdejmujemy skórę. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy każdą pierś w 12 cienkich pasków. Wkładamy mięso do szklanego naczynia. Sos sojowy mieszamy dobrze z miodem i zalewamy mięso. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przebieramy grzyby, przycinamy im ogonki i pędzelkiem czyścimy z mchu i piasku. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy prawdziwki i smażymy je na złoty kolor. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Mięso osączamy z marynaty i nawlekamy na patyczki, przetykając prawdziwkami. Szaszłyczki układamy na ruszcie lub blaszce i wstawiamy pod grill. Pieczemy po 2-3 minuty z każdej strony (kaczka powinna być różowa w środku). Podajemy na gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024