Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Minestrone-z-owocami-morza

Minestrone z owocami morza

Właściwie bardziej jedno danie, niż zupa - gęsta, zielona od warzyw i pesto minestrone uzupełniona jest o duże krewetki.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
30 dużych surowych krewetek
cebula
mała marchewka
mały korzeń pietruszki
średniej wielkości ziemniak
150 g selera
oliwa z oliwek
4 szklanki (1 litr) wywaru rybnego
50 g drobnego makaronu
garść zielonej fasolki szparagowej
mała zielona cukinia
4 łyżki fasolki flageolet (z puszki)
3 łyżki kremowej śmietanki
6 łyżek pesto (patrz przepis)
garść siekanego koperku

Opis przyrządzania:
Krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy czarne żyłki na grzbietach, płuczemy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Marchewkę, pietruszkę, ziemniak i seler obieramy, płuczemy i kroimy w drobną kostkę. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekane warzywa i smażymy, mieszając, przez 5 minut. W tym czasie w drugim garnku rozgrzewamy wywar. Kiedy się zagotuje, dolewamy go do warzyw, po czym wrzucamy makaron. Fasolkę szparagową przycinamy z obu końców, myjemy i kroimy w kawałki długości pół centymetra. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Po 5 minutach dodajemy do garnka oba rodzaje fasolki i cukinię, po czym dolewamy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 5 minut. Wrzucamy krewetki i gotujemy jeszcze 3-4 minuty, aż staną się różowe. Gorącą zupę nalewamy do talerzy, rozdzielając sprawiedliwie krewetki. Na każdą porcję kładziemy łyżkę pesto i posypujemy wszystko koperkiem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024