Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Migdaly-w-curry

Migdały w curry

Pikantna pogryzka do piwa, wina, drinków... Albo w ogóle do pogryzania.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (1/4 kg) migdałów bez skórki
5 łyżek cukru
2 łyżki ostrego proszku curry
łyżeczka grubej soli
szczypta ostrej papryki
kilka łyżek łagodnego proszku curry

Opis przyrządzania:
Na dużą patelnię wsypujemy migdały, cukier, ostre curry, sól i paprykę. Stawiamy na sporym ogniu i prażymy, cały czas mieszając, aż cukier się roztopi i zacznie karmelizować. Zsypujemy migdały na arkusz papieru do pieczenia. Zanim karmel zacznie twardnieć, rozdzielamy migdały na pojedyncze sztuki, posypując je łagodnym curry. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, po czym wsypujemy je do hermetycznie zamykanej puszki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024