Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Migdaly-w-curry
Migdały w curry
Pikantna pogryzka do piwa, wina, drinków... Albo w ogóle do pogryzania.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
250 g (1/4 kg) migdałów bez skórki
5 łyżek cukru
2 łyżki ostrego proszku curry
łyżeczka grubej soli
szczypta ostrej papryki
kilka łyżek łagodnego proszku curry
Opis przyrządzania:
Na dużą patelnię wsypujemy migdały, cukier, ostre curry, sól i paprykę. Stawiamy na sporym ogniu i prażymy, cały czas mieszając, aż cukier się roztopi i zacznie karmelizować. Zsypujemy migdały na arkusz papieru do pieczenia. Zanim karmel zacznie twardnieć, rozdzielamy migdały na pojedyncze sztuki, posypując je łagodnym curry. Odstawiamy migdały do wystygnięcia, po czym wsypujemy je do hermetycznie zamykanej puszki.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024