Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Migdalowy-placek-z-rabarbarem

Migdałowy placek z rabarbarem

Pierwszy wiosenny placek musi być z rabarbarem, tym delikatnym jeszcze, bardziej różowym, niż zielonym. Podajemy z bitą śmietaną dla uczczenia zmiany pory roku.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło i odrobina mąki do przygotowania formy
500 g (pół kilo) ładnego rabarbaru
125 g miękkiego masła
125 g cukru
2 jajka
125 g mielonych migdałów
3 łyżki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Opis przyrządzania:
Okrągłą formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy, po czym wstawiamy formę do lodówki.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Rabarbar obieramy z wąsów, myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kawałki o długości 1 cm.
Masło i cukier ucieramy w misce mikserem, a kiedy masa będzie puszysta, dodajemy po jednym oba jajka, za każdym razem dobrze mieszając. Dodajemy migdały i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Starannie mieszamy i przekładamy do przygotowanej formy. Na wierzch kładziemy rabarbar, lekko go wciskamy w ciasto i wstawiamy formę do piekarnika na jakieś 3 kwadranse. Ciasto jest upieczone, kiedy patyczek wbity w ciasto wyjdzie z niego suchy.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Podajemy na lekko ciepło lub zupełnie zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024