W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów)

To jest coś wspaniałego - chrupiące, karmelowe, migdałowe "cosie", którymi ozdobić możemy rozmaite desery lub potraktować jako interesujący dodatek do sałatek. Użyłam ich raz do sałaty z pieczonych piersi kurczaka z niebieskim serem, świetne będą do endywii z fetą i pomarańczami albo do sałaty lodowej z białym serem i świeżymi figami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • olej do smarowania blachy
  • 3 łyżki masła
  • 150 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki sztywnego miodu

Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów) - Opis przyrządzania:

Smarujemy blaszkę cienko olejem.
Masło rozgrzewamy na dużej patelni. Wrzucamy migdały i smażymy, mieszając, aż zaczną się rumienić.
Dodajemy miód i szczyptę soli i smażymy dalej, mieszając, aż migdały zrobią się złote, a miód zacznie karmelizować (kilka minut).
Masę migdałową wylewamy szybko na blaszkę i rozprowadzamy równomierną cienką warstwą.
Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia, po czym łamiemy na odpowiednie w danym kontekście kawałki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów): można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów) przepisy:

  • Czosnkowa bułka
    Doskonały dodatek właściwie do wszystkiego - od sałatek przez rybę do mięsa.
  • Granola (czyli rodzaj muesli)
    Domowe muesli! W klasycznej wersji do tej mieszanki ziaren dodaje się (przed prażeniem) jeszcze rodzynki lub suszone owoce, ja jednak wolę bez, bo z rodzynkami granola za bardzo rozmięka, robi się lepka. Wolę do miski z mlekiem i granolą dodać świeże owoce.
  • Migdały z przyprawami
    Doskonałe do pogryzania przy każdej okazji.
  • Tażin (tajine) z jagnięciny z miodem
    Klasyczny tażin jagnięcy, na słodko-słono, z suszonymi daktylami. Jak każde danie tego typu, sprawia problem tylko do momentu wsadzenia do piekarnika - potem możemy o nim zapomnieć na 2 godziny... Podajemy z kuskusem, a jeśli z jakichś powodów nie, to z bagietką.
  • Florentynki
    Klasyczne, konieczne na Boże Narodzenie, niemieckie ciasteczka bakaliowe - przepysznie słodkie od miodu, chrupiące od migdałów, ciągnące się od karmelu i suszonych owoców. Ten przepis szczególnie mi odpowiada, bo oprócz migdałów znajdziemy w nim jeszcze orzeszki piniowe. Florentynki przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku, bo łatwo miękną.


Podziel się linkiem:




Komentarze: