W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów)

To jest coś wspaniałego - chrupiące, karmelowe, migdałowe "cosie", którymi ozdobić możemy rozmaite desery lub potraktować jako interesujący dodatek do sałatek. Użyłam ich raz do sałaty z pieczonych piersi kurczaka z niebieskim serem, świetne będą do endywii z fetą i pomarańczami albo do sałaty lodowej z białym serem i świeżymi figami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • olej do smarowania blachy
  • 3 łyżki masła
  • 150 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki sztywnego miodu

Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów) - Opis przyrządzania:

Smarujemy blaszkę cienko olejem.
Masło rozgrzewamy na dużej patelni. Wrzucamy migdały i smażymy, mieszając, aż zaczną się rumienić.
Dodajemy miód i szczyptę soli i smażymy dalej, mieszając, aż migdały zrobią się złote, a miód zacznie karmelizować (kilka minut).
Masę migdałową wylewamy szybko na blaszkę i rozprowadzamy równomierną cienką warstwą.
Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia, po czym łamiemy na odpowiednie w danym kontekście kawałki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów): można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: