Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Migdalowe-karmelki-dodatek-do-salatek-lub-deserow

Migdałowe karmelki (dodatek do sałatek lub deserów)

To jest coś wspaniałego - chrupiące, karmelowe, migdałowe "cosie", którymi ozdobić możemy rozmaite desery lub potraktować jako interesujący dodatek do sałatek. Użyłam ich raz do sałaty z pieczonych piersi kurczaka z niebieskim serem, świetne będą do endywii z fetą i pomarańczami albo do sałaty lodowej z białym serem i świeżymi figami.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
olej do smarowania blachy
3 łyżki masła
150 g płatków migdałowych
3 łyżki sztywnego miodu

Opis przyrządzania:
Smarujemy blaszkę cienko olejem.
Masło rozgrzewamy na dużej patelni. Wrzucamy migdały i smażymy, mieszając, aż zaczną się rumienić.
Dodajemy miód i szczyptę soli i smażymy dalej, mieszając, aż migdały zrobią się złote, a miód zacznie karmelizować (kilka minut).
Masę migdałową wylewamy szybko na blaszkę i rozprowadzamy równomierną cienką warstwą.
Odstawiamy do zupełnego wystygnięcia, po czym łamiemy na odpowiednie w danym kontekście kawałki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024