Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Migdalowa-tapenade

Migdałowa tapenade

Jeszcze inna wersja, bardziej międzynarodowa, popularnej prowansalskiej pasty z oliwek.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 pomidory
2 ząbki czosnku
garść czarnych oliwek bez pestek
100 g obranych migdałów
1/2 pęczka świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sok z cytryny

Opis przyrządzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy horyzontalnie na pół i przy pomocy małej łyżeczki wydłubujemy pestki. Czosnek obieramy. Do malaksera lub blendera wkładamy miąższ pomidorów, czosnek, oliwki, migdały i umyte listki bazylii. Wszystko razem miksujemy na możliwie gładką masę, dodając 3-4 łyżki oliwy i trochę soku cytrynowego do smaku. Przechowujemy w lodówce, ale wyjmujemy co najmniej pół godziny przed podaniem, żeby tapenade miała temperaturę pokojową.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024