Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Migdalowa-sola-z-ziolowym-majonezem

Migdałowa sola z ziołowym majonezem

Bardzo prosta, ale elegancka w smaku rybka. Podajemy z sałatą i świeżą bagietką oraz kieliszkiem wytrawnego białego wina.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
pęczek rozmaitych świeżych ziół
mały ząbek czosnku
6 łyżek dobrego majonezu (najlepiej domowego)
600 g filetów z soli bez skóry
100 ml mleka
30 g mielonych migdałów
20 g mąki
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
cytryna

Opis przyrządzania:
Zioła (koperek, szczypiorek, natka, estragon, majeranek, oregano, bazylia...) płuczemy i osuszamy. Obrywamy listki i drobniutko je siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy ciężkim nożem na piure. Zioła i czosnek mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę myjemy, osuszamy i pęsetką pozbawiamy reszty ości. Kroimy w poprzek na paski szerokości 2 cm. Mleko wlewamy na głęboki talerz. Migdały i mąkę mieszamy na drugim talerzu. Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia - powinien być bardzo gorący (jakieś 180 stopni), ale nie dymić. Kawałki ryby zanurzamy w mleku, a potem w migdałach z mąką. Opanierowaną rybkę wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Usmażoną solę odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym, po czym podajemy z ćwiartkami cytryny i ziołowym majonezem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024