Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Migdalowa-sola-z-ziolowym-majonezem
Migdałowa sola z ziołowym majonezem
Bardzo prosta, ale elegancka w smaku rybka. Podajemy z sałatą i świeżą bagietką oraz kieliszkiem wytrawnego białego wina.
Rodzaj dania: Danie główne z ryb
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
pęczek rozmaitych świeżych ziół
mały ząbek czosnku
6 łyżek dobrego majonezu (najlepiej domowego)
600 g filetów z soli bez skóry
100 ml mleka
30 g mielonych migdałów
20 g mąki
olej z orzeszków ziemnych do głębokiego smażenia
cytryna
Opis przyrządzania:
Zioła (koperek, szczypiorek, natka, estragon, majeranek, oregano, bazylia...) płuczemy i osuszamy. Obrywamy listki i drobniutko je siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy ciężkim nożem na piure. Zioła i czosnek mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę myjemy, osuszamy i pęsetką pozbawiamy reszty ości. Kroimy w poprzek na paski szerokości 2 cm. Mleko wlewamy na głęboki talerz. Migdały i mąkę mieszamy na drugim talerzu. Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia - powinien być bardzo gorący (jakieś 180 stopni), ale nie dymić. Kawałki ryby zanurzamy w mleku, a potem w migdałach z mąką. Opanierowaną rybkę wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Usmażoną solę odsączamy z tłuszczu na papierze kuchennym, po czym podajemy z ćwiartkami cytryny i ziołowym majonezem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024