To jeden z moich najulubieńszych przepisów, wielokrotnie próbowany, przekazywany znajomym, chwalony (no pewnie!)... Słoiki z tą marynatą są świetnym prezentem pod choinkę, więc najlepiej od razu zrobić podwójną albo i potrójną porcję.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Toskania/Umbria
Liczba porcji: 4-5 słoików
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Mieszane warzywa w oliwie - Opis przyrzÄ…dzania:
Do tej marynaty bierzemy różne warzywa, pokrojone w kawałki. I tak: marchewkę obieramy i kroimy w 1/2 cm plasterki; kalafior i brokuły dzielimy na różyczki takie na jeden kęs; cukinię kroimy w kawałki o boku do 2 cm; seler naciowy obieramy z co większych wąsów i kroimy skosem w 3 cm kawałki; fasolkę szparagową kroimy w poprzek na pół; małe cebulki i ząbki czosnku zostawiamy całe; nieduże brukselki (pyszne!) kroimy na pół. Warzywa mieszamy z grubą solą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie płuczemy na sicie, osączamy i wkładamy do dużej miski. Zalewamy zimnym octem i odstawiamy na godzinę. Co jakiś czas mieszamy, żeby warzywa równo nasiąkały octem. Warzywa odsączamy z octu (możemy go użyć do nasączenia następnej partii warzyw). W sporym garnku zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy cukier, listki laurowe, kolendrę i nasiona kopru. Co jakiś czas mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy syrop przez 10 minut, po czym wrzucamy osączone warzywa i gotujemy 10 minut - warzywa powinny być podgotowane, ale chrupkie i lepiej, żeby były bardziej niedogotowane, niż przegotowane. Warzywa odsączamy z syropu i rozkładamy na czystych ściereczkach. Zostawiamy do obeschnięcia na około 6 godzin. 4-5 słoików starannie myjemy i sterylizujemy czystym spirytusem lub w piekarniku. Wkładamy warzywa do słoików, do każdego dodajemy po listku laurowym (tym z syropu, w którym gotowały się warzywa). Zalewamy do niemal pełna (czyli do poziomu centymetra pod brzegiem słoika) oliwą i starannie zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką. Ustawiamy słoiki i wlewamy zimną wodę - tyle, by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywek. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Lekko zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez godzinę. Studzimy, wycieramy słoiki i naklejamy nalepki. Odstawiamy na co najmniej miesiąc, by smaki się przegryzły.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Mieszane warzywa w oliwie: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |