Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mieszane-warzywa-w-oliwie

Mieszane warzywa w oliwie

To jeden z moich najulubieńszych przepisów, wielokrotnie próbowany, przekazywany znajomym, chwalony (no pewnie!)... Słoiki z tą marynatą są świetnym prezentem pod choinkę, więc najlepiej od razu zrobić podwójną albo i potrójną porcję.

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania/Umbria

Liczba porcji: 4-5 słoików

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
1 kg mieszanych warzyw (patrz przepis)
100 g grubej soli
4 szklanki (1 litr) białego octu winnego
500 g (1/2 kg) cukru
4 listki laurowe
łyżka nasion kolendry
łyżka nasion kopru włoskiego
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Do tej marynaty bierzemy różne warzywa, pokrojone w kawałki. I tak: marchewkę obieramy i kroimy w 1/2 cm plasterki; kalafior i brokuły dzielimy na różyczki takie na jeden kęs; cukinię kroimy w kawałki o boku do 2 cm; seler naciowy obieramy z co większych wąsów i kroimy skosem w 3 cm kawałki; fasolkę szparagową kroimy w poprzek na pół; małe cebulki i ząbki czosnku zostawiamy całe; nieduże brukselki (pyszne!) kroimy na pół. Warzywa mieszamy z grubą solą i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie płuczemy na sicie, osączamy i wkładamy do dużej miski. Zalewamy zimnym octem i odstawiamy na godzinę. Co jakiś czas mieszamy, żeby warzywa równo nasiąkały octem. Warzywa odsączamy z octu (możemy go użyć do nasączenia następnej partii warzyw). W sporym garnku zagotowujemy 2 litry wody, dodajemy cukier, listki laurowe, kolendrę i nasiona kopru. Co jakiś czas mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Gotujemy syrop przez 10 minut, po czym wrzucamy osączone warzywa i gotujemy 10 minut - warzywa powinny być podgotowane, ale chrupkie i lepiej, żeby były bardziej niedogotowane, niż przegotowane. Warzywa odsączamy z syropu i rozkładamy na czystych ściereczkach. Zostawiamy do obeschnięcia na około 6 godzin. 4-5 słoików starannie myjemy i sterylizujemy czystym spirytusem lub w piekarniku. Wkładamy warzywa do słoików, do każdego dodajemy po listku laurowym (tym z syropu, w którym gotowały się warzywa). Zalewamy do niemal pełna (czyli do poziomu centymetra pod brzegiem słoika) oliwą i starannie zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką. Ustawiamy słoiki i wlewamy zimną wodę - tyle, by sięgała 2-3 cm poniżej pokrywek. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy wodę do wrzenia. Lekko zmniejszamy ogień i pasteryzujemy przez godzinę. Studzimy, wycieramy słoiki i naklejamy nalepki. Odstawiamy na co najmniej miesiąc, by smaki się przegryzły.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024