W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Melon z miodem i sezamem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Melon z miodem i sezamem

Oryginalne podejście do melonów - a właśnie zaczął się sezon na te owoce i trzeba korzystać!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • łyżka ziaren sezamu
  • 2 dojrzałe melony typu charentais (kantalupa)
  • limetka
  • 2 łyżki jasnego płynnego miodu
  • mielony cynamon

Melon z miodem i sezamem - Opis przyrządzania:

Wsypujemy sezam na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, mieszając i pilnując, na złoty kolor. Zsypujemy z patelni i studzimy.
Melony kroimy na pół, usuwamy pestki (najwygodniej zrobić to łyżką), po czym obieramy ze skórki. Kroimy miąższ na zgrabne trójkąty i układamy na talerzach.
Z limetki wyciskamy sok i mieszamy go z miodem. Doprawiamy szczyptą mielonego cynamonu i skrapiamy tym sosem owoce.
Posypujemy każdą porcję prażonym sezamem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Melon z miodem i sezamem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Melon z miodem i sezamem przepisy:

  • Pikantna sałatka z melona
    Bardzo prosta i równie odświeżająca sałatka z dwu rodzajów melona. Świetna na upalne dni, jako przystawka lub dodatek do grillowanego kurczaka w jakiejś egzotycznej marynacie. Albo do sporej porcji krewetek...
  • Chłodnik z melona z malinami
    Prościutki, pachnący deser. Melony muszą być naprawdę dojrzałe i pełne aromatu.
  • Sałatka z awokado i melona
    Lekka i świeża sałatka w ładnych, pastelowych barwach. Podajemy na przystawkę lub deser (dla tych, co nie przepadają za słodyczami).
  • Waniliowe brzoskwinie
    Brzoskwinie i prawdziwa wanilia uzupełniają się nawzajem, tworząc deser o obłędnym zupełnie zapachu i smaku. Podajemy brzoskwinie na ciepło (aromat jest silniejszy), ale i na zimno są całkiem niezłe. Moim zdaniem wystarczą same sobie, ale kulka lodów waniliowych lub miseczka kremu brulee nie zawadzi...
  • Figi pieczone z miodem
    Bardzo ciekawy owocowy deser, podawany na ciepło. Świeże figi są pyszne i stanowią miłą odmianę od rodzimych śliwek, gruszek i jabłek.


Podziel się linkiem:




Komentarze: