Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Melon-z-miodem-i-sezamem

Melon z miodem i sezamem

Oryginalne podejście do melonów - a właśnie zaczął się sezon na te owoce i trzeba korzystać!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
łyżka ziaren sezamu
2 dojrzałe melony typu charentais (kantalupa)
limetka
2 łyżki jasnego płynnego miodu
mielony cynamon

Opis przyrządzania:
Wsypujemy sezam na suchą patelnię i prażymy na średnim ogniu, mieszając i pilnując, na złoty kolor. Zsypujemy z patelni i studzimy.
Melony kroimy na pół, usuwamy pestki (najwygodniej zrobić to łyżką), po czym obieramy ze skórki. Kroimy miąższ na zgrabne trójkąty i układamy na talerzach.
Z limetki wyciskamy sok i mieszamy go z miodem. Doprawiamy szczyptą mielonego cynamonu i skrapiamy tym sosem owoce.
Posypujemy każdą porcję prażonym sezamem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024