W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Melon z imbirem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Melon z imbirem

Lekka i odświeżająca przystawka na upalny dzień. Mnie szczególnie smakuje na śniadanie lub brunch.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • dojrzały melon kantalupa (lub Charentais)
  • pomarańcza
  • kawałek świeżego korzenia imbiru długości 2 cm
  • 8 listków bazylii

Melon z imbirem - Opis przyrządzania:

Melon kroimy w ćwirtki, obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Miąższ kroimy w cienkie plastry przez całą długość owocu. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z połowy pomarańczy w cienkich i długich paskach. Wyciskamy sok. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w możliwie cienkie słupki. Bazylię kroimy w cienkie paski. Układamy melon na 4 talerzach, posypujemy skórką pomarańczową, imbirem i bazylią, polewamy sokiem z pomarańczy. Podajemy natychmiast, ale jeśli musimy trochę poczekać, wstawiamy melon do lodówki. Wyjmujemy 10 minut przed podaniem, żeby nie był strasznie zimny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Melon z imbirem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Melon z imbirem przepisy:

  • Sałatka z melonem i ogórkiem
    Przystawka? Sałatka? Dodatek? Deser?
  • Sałatka z cykorii z melonem
    Sałatka na jesienno-zimowe przesilenie: melony już się kończą, cykoria dopiero zaczyna.
  • Chłodnik z melona i ogórka
    Lekka i delikatna zimna zupa, przyjemnie zaostrzona imbirem i limetką. Doskonała na naprawdę upalny dzień.
  • Melon w prosecco
    Na trawie był dziś pierwszy poranny szron... Ale słońce świeci tak mocno i chmury są tak sierpniowe w charakterze, że mi się jeszcze jeden włoski deser przypomniał. Tak dla ochłody...
  • Mrożony jogurt melonowy Mrożony jogurt melonowy
    Mrożony jogurt to jedna z najlepszych form pobierania lodów - smak jogurtu przy mrożeniu właściwie zanika, zostawiając po sobie jedynie gładką konsystencję lodów i wzmagając jednocześnie smak owoców. Taki deser, ni to lody, ni to sorbet, Anglosasi nazywają "sherbet" (lub, rzecz jasna, "frozen yoghurt"). Needless to say - melon musi być naprawdę dojrzały!




Podziel się linkiem:


Komentarze: