Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Melon-z-imbirem

Melon z imbirem

Lekka i odświeżająca przystawka na upalny dzień. Mnie szczególnie smakuje na śniadanie lub brunch.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dojrzały melon kantalupa (lub Charentais)
pomarańcza
kawałek świeżego korzenia imbiru długości 2 cm
8 listków bazylii

Opis przyrządzania:
Melon kroimy w ćwirtki, obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Miąższ kroimy w cienkie plastry przez całą długość owocu. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z połowy pomarańczy w cienkich i długich paskach. Wyciskamy sok. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w możliwie cienkie słupki. Bazylię kroimy w cienkie paski. Układamy melon na 4 talerzach, posypujemy skórką pomarańczową, imbirem i bazylią, polewamy sokiem z pomarańczy. Podajemy natychmiast, ale jeśli musimy trochę poczekać, wstawiamy melon do lodówki. Wyjmujemy 10 minut przed podaniem, żeby nie był strasznie zimny.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024