Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Melon-z-imbirem
Melon z imbirem
Lekka i odświeżająca przystawka na upalny dzień. Mnie szczególnie smakuje na śniadanie lub brunch.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
dojrzały melon kantalupa (lub Charentais)
pomarańcza
kawałek świeżego korzenia imbiru długości 2 cm
8 listków bazylii
Opis przyrządzania:
Melon kroimy w ćwirtki, obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Miąższ kroimy w cienkie plastry przez całą długość owocu. Pomarańczę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z połowy pomarańczy w cienkich i długich paskach. Wyciskamy sok. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w możliwie cienkie słupki. Bazylię kroimy w cienkie paski. Układamy melon na 4 talerzach, posypujemy skórką pomarańczową, imbirem i bazylią, polewamy sokiem z pomarańczy. Podajemy natychmiast, ale jeśli musimy trochę poczekać, wstawiamy melon do lodówki. Wyjmujemy 10 minut przed podaniem, żeby nie był strasznie zimny.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024