Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Meksykanska-salsa-ze-slodkich-ziemniakow

Meksykańska salsa ze słodkich ziemniaków

Bardzo prosta, ale równie smaczna salsa o pięknym pomarańczowym kolorze. Ilość papryczek chilli regulujemy zgodnie z potrzebą (ja tam lubię dużo). Podajemy do wszelkich dań mięsnych o rodowodzie meksykańskim.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3/4 kg słodkich ziemniaków
nieduża pomarańcza
suszone papryczki chili (do smaku)
4 cebulki dymki
sok z limetki

Opis przyrządzania:
Ziemniaki płuczemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną, zgrabną kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, solimy i stawiamy na ogniu. Gotujemy 8-10 minut, aż kostki będą miękkie, ale nie zaczną się rozpadać (pilnujemy!). Gasimy ogień, odcedzamy ziemniaki z wody i stawiamy na gorącym jeszcze miejscu, żeby odparowały przez 5 minut.
Przekładamy ziemniaki do miski i odstawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie wyciskamy sok z pomarańczy.
Do soku dodajemy tyle suszonych i pokruszonych papryczek chili, ile nam pasuje.
Cebulki dymki myjemy, osuszamy, pozbawiamy przywiędłych fragmentów oraz korzonków, siekamy i dodajemy do soku z chili.
Wlewamy sok z dodatkami do wystygniętych ziemniaków, delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinkę.
Po tym czasie salsę doprawiamy do smaku solą i świeżo wyciśniętym sokiem z limetki i podajemy do grillowanego mięsa lub do tacos, burritos, enchiladas, fajitas, quesadillas i empanadas...

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024