Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mazurek-orzechowy-piankowy

Mazurek orzechowy piankowy

Doskonały, staroświecki mazurek z pianką i orzechami. Pieczemy go co najmniej dwa dni przed Wielkanocą, aby dobrze skruszał.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 jajka
250 g (1/4 kg) cukru pudru + 80 g do białek
120 g miękkiego masła
120 g mąki
250 g zmielonych orzechów włoskich
połówki orzechów do ozdobienia

Opis przyrządzania:
Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka ucieramy w makutrze „na puch” z 250 g cukru pudru, dodając masło w małych porcjach, cały czas ucierając. Do utartej masy maślano-żółtkowej dodajemy mąkę i mielone orzechy. Wyrabiamy jednolite, miękkie ciasto. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Palcami równomiernie rozkładamy ciasto i wygładzamy jego powierzchnię. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając w czasie ubijania 80 g cukru pudru. Pianą pokrywamy równomiernie ciasto i kładziemy na jej powierzchni w niezbyt wielkich odstępach połówki obranych orzechów. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Mazurek pieczemy 30 do 45 minut, aż piana będzie sucha i lekko przyrumieniona. Przechowujemy w szczelnym pudełku lub zawijamy w folię aluminiową.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024