Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Mazurek-kokosowo-orzechowy
Mazurek kokosowo-orzechowy
Upiekłam ten mazurek ostatnio dla amerykańskich skautów i wyobraźcie sobie, że w mgnieniu oka wszystko znikło... Czyli Amerykanie jednak nie muszą mieć wszystkiego z gotowych mieszanek...
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 20-30 małych kawałków
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
olej do smarowania formy
125 g miękkiego masła
125 g + 185 g jasnobrązowego cukru (czyli razem 310 g)
185 g + 2 płaskie łyżki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 1/2 szklanki wiórków kokosowych
szklanka siekanych mieszanych orzechów
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 20x30 cm, może być trochę mniejsza) smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło wkładamy do miski i dodajemy 125 g (czyli 2/3 szklanki) cukru. Mikserem ucieramy masło z cukrem na gładką i puszystą masę (ale nie oszukujmy się, cukier się nie rozpuści).
185 g mąki (to mniej więcej półtorej standardowej szklanki, jeśli ktoś nie ma wagi) przesiewamy razem z łyżeczką proszku i szczyptą soli. Dodajemy do kremu maślanego i zagniatamy ręką na ciasto - najprawdopodobniej ciasto będzie się mocno kruszyło, ale tak ma być i wszystko jest w porządku. Przekładamy (lub przesypujemy) ciasto do przygotowanej formy i starannie w niej ugniatamy tak, by wszędzie miało równą grubość.
Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 10 minut - powinno stwardnieć i lekko się zazłocić.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy. Temperaturę obniżamy do 160 stopni.
Jajka wbijamy do miski i ubijamy mikserem przez minutę. Dodajemy resztę (czyli 185 g - całą szklankę) cukru i miksujemy przez kolejną minutę.
Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki i pół łyżeczki proszku, mieszamy.
Dodajemy wiórki i orzechy - mogą być każde, skautom dałam mieszankę pistacji, orzechów włoskich i laskowych, bo takie akurat miałam pod ręką - i starannie mieszamy.
Masę kokosowo-orzechową wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 45 minut - masa powinna zastygnąć i ładnie się przyrumienić.
Mazurek przed pokrojeniem zupełnie studzimy.
Kroimy - jak każdy mazurek - na małe prostokątne kawałki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: tradycyjna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024